Symposium


Pictobalk

 

 

Symposium LHBTI & LVB

 

lhbti-gehandicaptenzorg-symposium

 

Op vrijdag 1 november 2019 organiseert Zonder Stempel in samenwerking met TNNFabriek 69 en IHLIA het landelijk symposium ‘LHBTI & LVB’. LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse  personen. Seksuele diversiteit en genderidentiteit wordt steeds vaker besproken binnen de begeleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarom is het tijd voor een verdiepend symposium. 

Praktische informatie

  • Wanneer: vrijdag 1 november 2019
  • Tijd: 9.30 uur tot 16.00 uur  
  • Waar: OBA, Oosterdokskade, 1011 DL Amsterdam
  • Voor wie: begeleiders, gedragswetenschappers, vrijwilligers, opleiders,  beleidsmedewerkers en ervaringsdeskundige. 
  • Aanmelden: meld je aan via deze link.

Programma

Toelichting bij de programmaonderdelen

Theater Totaal
De talentvolle acteurs met een verstandelijke beperking van Theater Totaal spelen een speciaal voor het symposium gemaakte amuse! Ze verwerken het lhbti thema in de uitvoering. Dit maakt het extra bijzonder en uniek! Lees meer over Theater Totaal.

Transgender & LVB
Steeds vaker vinden transgenderpersonen met een LVB de weg naar de transgender zorg. Een mooie en ook uitdagende ontwikkeling.Lisa van Ginneken (voorzitter Transvisie), Jessica Maes (kernteamlid Zonder Stempel) & Aike Pronk (bestuurslid zorg en welzijn, TNN) worden hierover geïnterviewd door de dagvoorzitter.

Panelgesprek ‘Good practice’
Medewerkers van Cello, Amerspoort, Koraal en S Heerenloo vertellen hoe ze binnen hun organisatie met het LHBTI thema aan de slag gaan.

 

Toegankelijkheid

Dit symposium is toegankelijk voor doven en slechthorenden. Verschillende tolken van Roze Gebaar vertalen het symposium in Nederlandse Gebaren Taal.  De locatie is rolstoeltoegankelijk. 

 

Workshops

1. Met andere ogen (1 uur) 
Met andere ogen is een VR-installatie die deelnemers de mogelijkheid biedt om zich te verplaatsen in de levens en ervaringen van anderen, op het gebied van huidskleur, afkomst, religie en seksuele voorkeur.
Deze workshop wordt gegeven door Luc Lauwers Projectleider Critical Mass www.criticalmass.nl.

2. Zonder Stempel en het Kennisplein Gehandicaptensector: tips & tools (1 uur)
Zonder Stempel heeft de afgelopen jaren verschillende tools ontwikkeld over LVB en LHBTI. Ben je benieuwd welke en hoe je deze kunt gebruiken? Kom dan naar de workshop! Deze workshop wordt gegeven door Lisa Delmée (Adviseur Vilans)

3. Samen Sterker Zonder Stempel (1 uur)
Wil je ambassadeur zijn van Zonder Stempel of ben je nieuwsgierig? In de training ‘Samen Sterker Zonder Stempel’ worden ervaringsdeskundigen opgeleid om hun verhaal te vertellen vanuit het LHBTI perspectief. Hierbij worden vooroordelen genoemd en wordt de eigen ‘coming out’ beschreven. Deze workshop wordt gegeven door Idman Nur (ervaringsdeskundige) en Dave Bast (ervaringsdeskundige) en Ineke Wolters (coach) van de LFB.

4. Intersekse: wat is dat? (1 uur)
De i in lhbti staat voor intersekse, maar wat betekent dat eigenlijk? En waar zijn die mensen dan?  Aart de Vries secretaris Stichting NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit vertelt het je allemaal tijdens deze workshop. 

5. Rolpotten, doofpotten en mankepoten; LHBTI+ers met een handicap in de jaren 70, 80 en 90 (1 uur)
Hoe pasten LHBTI+ers met een handicap vroeger binnen de LHBTI+- en gehandicaptenbewegingen? En welke activiteiten organiseerde deze groep voor zichzelf? Deze lezing geeft een kijkje in de geschiedenis van LHBTI+ers met een handicap uit de jaren 70, 80 en 90, in Nederland en Groot-Brittannië.
Deze workshop wordt gegeven door Nina Littel Research Master.

6. LHBTI-seksualiteit en ondersteuningsplannen (1 uur)
Dr. Joke Stoffelen (Senior projectleider Zorgbelang Inclusief / Maastricht University) deed onderzoek naar seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de workshop vertelt ze dat in ondersteuningsplannen nauwelijks aandacht is voor seksualiteit. Laat staan dat er aandacht is voor LHBTI-gevoelens en of -seksualiteit. Wat moet er wel en wat niet in zo’n plan?

7. Gendervragen bij mensen met  LVB (1 uur)
Orthopedagoog en seksuoloog Welmoed Visser-Korevaar geeft inzichten en handvaten bij het begeleiden van gendervragen bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking. 
Welmoed staat stil bij gendervragen, de genderidentiteitsontwikkeling en bejegening van gendervragen bij mensen met een (l)vb.  

8. De gezichten van Zonder Stempel (1 uur)
Wil jij eventjes een echt fotomodel zijn? Kom dan naar deze activiteit. Fotograaf Angela Jutte zorgt ervoor dat je heel mooi op de foto staat. Deze foto’s worden gebruikt als we een facebookbericht plaatsen of  als er een nieuwe Zonder Stempel flyer gemaakt wordt. Jij wordt dan een van de gezichten van Zonder Stempel! Jij geeft toestemming voor het gebruik van deze foto. Vind je het programma van het symposium te druk? Tijdens deze activiteit kun je ook rusten en in stilte kijken hoe de andere gefotografeerd worden. 

9. Eerste hulp bij dating (1 uur)
Stel, je vindt iemand heel erg leuk. Wat doe je dan? De deelnemers van de workshop leren met een paar praktische oefeningen hoe ze iemand aan kunnen spreken, die ze leuk vinden. Deze workshop is voor mensen met een LVB.

10. Implementatie van de Roze Loper binnen je organisatie, hoe dan? (1 uur)
Hoe kan je zorgen voor de sociale acceptatie van mensen met een (verstandelijke) beperking die LHBTI zijn binnen een zorg- en welzijnsorganisatie? Hierin geeft Odion, gecertificeerd voor de Roze Loper, tips en handvaten. Deze workshop wordt gegeven door Marlies Haubrich (gedragsdeskundige) & Angelique Melisse (projectmedewerker) Odion.

11. Transgender, wat is dat nou eigenlijk? (1 uur) 
Wat is dat nou eigenlijk, transgender? In deze workshop leggen Transvisie en TNN uit op welke manieren je transgender kan zijn en wat dat betekent. Ze vertellen wat een transitie allemaal kan inhouden voor de transgender persoon zelf en hoe je daar mee om kunt gaan als naaste of begeleider. Hierbij werken we vanuit de onderwerpen uit de toegankelijke gids voor transgender en lvb die Transvisie, TNN en COC Zonder Stempel hebben ontwikkeld. Deze gids wordt in het algemene deel van dit symposium gepresenteerd. Ook laten we de sociale kaart zien waarmee je hulp en begeleiding kunt vinden van professionals met ervaring en kennis van het begeleiden van transgender personen met een  LVB.

12. Zie je mij? (1 uur) 
Als we aan loverboys denken, dan denken we aan vrouwelijke slachtoffers. Dit terwijl veel slachtoffers van mensenhandel man zijn. Julie Bocken (Orthopedagoog bij Yip!) staat stil bij het herkennen en het erkennen van deze slachtoffers. Yip! is het behandelprogramma ‘Slachtoffers mensenhandel’ Koraal.
Download de brochure Yip! Behandelprogramma ‘Slachtoffers mensenhandel’(pdf)

 

 

Volg Zonder Stempel ook op Facebook